Nieuws

De werking van een rookkanaal uitgelegd

Het in je bezit hebben van een cortenstaal buitenkachel brengt een boel voordelen met zich mee. Het stelt je in staat om ‘s avonds met vrienden te chillen onder het genot van een goed glas wijn, een stukje vlees te prikken en gezamenlijk te genieten van het gezellige geluid van een haardvuurtje. Keerzijde van een cortenstaal buitenkachel, is dat hij in beginsel een boel rook kan produceren.

Je kleren kunnen daar behoorlijk van gaan stinken en daarnaast zorgt het voor een boel overlast in de buurt, waardoor het risico bestaat dat je te maken krijgt met klagende buren. Iets dat deze rookontwikkeling kan reduceren, is een rookkanaal (ook wel pijp genoemd). De werking hiervan licht Kaggels.nl toe in dit blog

Trek

Bij het woord ‘trek’ denk je waarschijnlijk al gauw aan de knorrende maag die van zich laat horen als je alleen al aan de hamburgers denkt die je gaat eten. In dit geval doelen we met trek op het fenomeen dat ook wel ‘schoorsteeneffect’ genoemd wordt. Hierbij treedt er drukverschil op tussen binnen en buiten de buitenkachel, waardoor de lucht zich een verticale weg omhoog baant.

Door een rookkanaal aan te brengen bij je cortenstaal buitenkachel, werk je dit proces in de hand. Rook zal zo niet binnen de kachel blijven, maar op een natuurlijke manier verdwijnen.

Vorm van het rookkanaal

Zodra je overtuigd bent van de waarde van het rookkanaal, is het zaak om aandacht te besteden aan de lengte van het kanaal. De stelregel ‘hoe langer het rookkanaal, des te beter de trek in de hand gewerkt kan worden’. Bovendien is het van belang om aandacht te besteden aan de wijze waarop het rookkanaal wordt aangebracht. Des te verticaler hij loopt, hoe beter hij zijn werk zal doen.

Warmte van het rookkanaal

Is het rookkanaal geïnstalleerd en wel? Het kan even duren totdat het rookkanaal optimaal werkt bij gebruik, doordat het kanaal beter fungeert als de pijp warm aanvoelt. Wacht dus eerst even totdat het vuur opgelaaid is, voordat je conclusies verbindt aan de kwaliteit van het kanaal.