Nieuws

Tuinhaard BBQ aansteken? Dat werkt zo!

Steek je je tuinhaard BBQ op de verkeerde manier aan, dan kunnen de ergste ongelukken gebeuren. Je gazon kan er vlam door vatten of nog veel erger: je loopt er zelf eerstegraads brandwonden door op. Een tuinhaard BBQ aansteken is dan ook een precies taakje, waarbij je enkele basisregels in acht moet nemen om narigheden te voorkomen.

In het blog van deze week behandelt Kaggels.nl een aantal tips, die ervoor moeten zorgen dat je niet meer opziet tegen het aansteken van uw tuinhaard BBQ. Houd je dit blog bij de hand, dan is het karwei binnen een handomdraai geregeld en kan het grote genieten bij jou achter het huis van start gaan!

Tip 1: Gebruik de juiste houtsoort

Geen tuinhaard BBQ zal branden zonder hout. Maar voordat er een knisperend haardvuurtje hoorbaar is in jouw achtertuin, dien je wel over de juiste houtsoort te beschikken. Niet iedere boomstronk leent zich namelijk even goed voor verbranding. Kies daarom altijd voor een houtsoort die goed droog is, bij voorkeur zo’n 1,5 tot 2 jaar. Besluit je toch een beroep te doen op hout dat nattig aanvoelt? Het risico bestaat dan dat er een boel rook waarneembaar zal zijn. Niet echt een prettige gewaarwording als je net een hap van uw karbonade wilt nemen!

Tip 2: Zorg voor een goede basis

Uiteraard kun je ervoor kiezen om de blokken hout direct in de tuinhaard BBQ te plaatsen, maar veel beter is het om eerst voor een goede basis te zorgen. Scheur bijvoorbeeld wat oude kranten door midden en laat ze tot ontbranding komen op de bodem van de tuinhaard. Aanmaakblokjes werken eveneens. Wil je een wat meer traditionele manier kiezen? De inwoners van Lapland (Saami) leggen wat berkenbast op de bodem. Het proberen waard!

Tip 3: Koop een blaasbalg

Waar rook is, is vuur. Maar waar koolstofdioxide is, ook! Een handige manier om het vuur enigszins te doen oplaaien, is het gebruik van een blaasbalg. Dit is een soort pompje, waarmee je van een afstandje wat lucht kunt toedienen aan de tuinhaard BBQ. De blaasbalg beschikt over 2 handvaten, die je naar elkaar toe dient te bewegen om de lucht te lanceren. Als je in het bezit bent van deze tool, wil je je tuinhaard BBQ nooit meer aansteken zonder!